2019-10-18     Hanny, Klementyny, Łukasza    

IX Małopolskie Święto Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej


 

Już tradycyjnie jak co roku klasa 1Tcp, 1Tcg, 2Ta o profilu gastronomicznym wzieła udział  w festiwalu, który odbył się 29 września 2019r. na placu targowym w Proszowicach.

Młodzi adepci kulinarni przygotowali "Bufet Śniadaniowy" składający sie z nastepujących potraw: 

- Jaja garnirowane

- Terrina z warzywami

- Tymbaliki drobiowe

- Jaskółcze gniazda

- Papryczki nadziewane serem feta

- Jesienna herbata z rozmarynem i grejpfrutem

Kucharze poza daniami konkursowymi serwowali na swoim stoisku m.in. : pierogi pieczone   z pieczarkami i serem pod poduszką z duszonej cebuli, sernik, szarlotke,  ciasteczka i lemoniadę. Degustacja potraw cieszyła się duzym zainteresowaniem.

Ważnym momentem imprezy był konkurs  kulinarny dla szkół gastronomicznych -  na potrawę śniadaniową z wykorzystaniem produktów regionalnych z uwzględnieniem jaj kury zielononóżki.

Wyróżniona zostala “Terrina drobiowa z warzywami “za swą delikatność i smak oraz herbata   z rozmarynem i grejpfrutem za swój ciekawy aromat i walory rozgrzewające.

Przyszli mistrzowie kuchni zaprezentowali zwycięskie potrawy na scenie i odebrali nagrody.

Lokalna uroczystość stanowiła dla uczniów Zespołu Szkół okazję do ujawnienia swoich umiejętności praktycznych i wspaniałej promocji szkoły.

Uwagę widzów zwrócił też taniec słowiański wykonany w trakcie festiwalu przez uczennice naszej szkoły nad którego wykonaniem czuwała pani Joanna Szaporów.

Wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy swoją postawą współkreują lokalną kulturę, angażując się w przygotowanie regionalnych wydarzeń, Dyrekcja Zespołu Szkół            w Piotrkowicach Małych serdecznie dziękuje.

Iwona Kwiecień, Jolanta Banach, Jolanta Forma

 

Odwiedzin :